Yoghurt bowl met granola
03 okt, 2024
Recepten
februari 24, 2023
994 Weergave(s)
We hebben allemaal wel dagen dat we zin hebben in iets ongezonds zonder hieraan te willen toegeven. Of in mijn geval wil ik iets (semi) gezonds op tafel zetten maar mijn partner denkt hier anders over. Dan is dit gerecht iets dat ik vaak voorstel.
1. Verwarm de oven of airfryer vast voor op 200 graden. Ik gebruik ze vaak allebei. Een voor de frietjes en een voor de ovenschaal die ik niet in de airfryer kwijt kan.
2. Snijd de zoete aardappel zonder te schillen in frietjes. In de schil zitten super veel voedingsstoffen die je niet weg wil gooien. Ook geeft het je friet een robuuste look.
De frietjes zijn moeilijk knapperig te krijgen zorg er dus voor dat je de frietjes niet te dik snijd.
Wist je dat:
Een zoete aardappel is veel gezonder is dan een gewone aardappel. Dat is waarschijnlijk niet heel erg nieuw voor je. Maar waarom is dat eigenlijk? De smaken lijken niet op elkaar maar buiten het gebruik en vorm is er nog niet zo veel te vergelijken. Een zoete aardappel is namelijk een knolgewas en kun je meer vergelijken met een wortel. De zoete aardappel valt dus meer onder groente.
3. Een truc om de frietjes knapperig te krijgen is om deze voor een periode van 30 min in het koude water te laten staan en daarna goed af te drogen. Hussel de zoete aardappels door elkaar met komijn, paprikapoeder en olie. Voordat je de frietjes in de oven of airfryer legt kun je ook nog een lepel maizena toevoegen als laatste stap. Dit maakt je frietjes knapperiger. Rooster de frietjes voor ongeveer 25 min in de oven op 200 graden. Het is belangrijk dat je ze af en toe omschudt en niet te veel tegen elkaar aanlegt.
4. Ik zelf kies ook soms voor de makkelijke weg en koop de zoet aardappel frietjes uit de vriezer. Deze bevatten alleen wel wat meer calorieën en zijn hoger in prijs. Maar ook scheelt het een hoop tijd en weet je zeker dat de frietjes knapperig zijn. Verschil op 100g vers 98 kcal uit de vriezer 145 kcal.
5. Snijd de kip naar wens en marineer de stukjes in een scheut Soja, Chili, Ketjap manis en de gyros kruiden. Hoe langer je dit laat staan hoe meer smaak er in de kip blijft hangen.
6. In de tussentijd kun je de knoflooksaus maken. Meng een teen knoflook met de yoghurt, bieslook en wat citroensap. Ook dit kun je makkelijk vervangen voor een saus maar als je dit zelf maakt hou je het gerecht zo gezond mogelijk. Ik vind de smaak van vers niet alleen veel lekkerder, maar ik heb de ingrediënten ook al vaak in huis. Extra makkelijk dus!
7. Bak de kipreepjes knapperig en laat rusten.
8. Verdeel de frietjes over de onderkant van de ovenschaal en leg hier de kipstukjes overheen. Leg wat plakjes kaas aan de bovenkant en schuif dit voor ongeveer 4 minuten de oven in.
9. Haal de schaal uit de oven en serveer met de komkommer, cherrytomaatjes, rode ui en ijsbergsla naar wens.
Dol op lekker eten. Daarom test hij regelmatig nieuwe receptjes. Mathijs deelt zijn favoriete recepten graag met anderen.