Wraps met gegrilde groenten
14 mei, 2024
Recepten
augustus 30, 2023
805 Weergave(s)
Een pasta bolognese die ik doordeweeks maak is niet te vergelijken met de saus die ik in het weekend lekker laat pruttelen. Vaak is pasta één van de eerste gerechten die je thuis als kind leert maken. Niet gek dat de doorsnee student dit graag op tafel zet. Makkelijk en snel klaar en het kan bijna niet fout gaan, toch?
Wat het verschil is? Geen saus uit een pak of potje, liefde en een hoop tijd! Maar voor dit gerecht vind ik het elke minuut waard. Gelukkig zit de tijd vooral in het pruttelen en is het gerecht zeker niet moeilijk om in elkaar te zetten! Handig want terwijl de saus pruttelt kun jij andere dingen doen.
Ik kies om 2 ingrediëntenlijstjes te maken omdat een lijst is om de basis te leggen en de ander is uiteraard naar eigen wens in te vullen.
– 1 ui (of 2 sjalotjes)
– 2 tenen knoflook (of naar wens meer of minder)
– 500 gr half of half of gekruid gehakt
– 150 ml rode wijn (een flinke scheut erbij naar wens wordt het een sterkere smaak)
– 400gr gezeefde tomaten of tomaten blokjes (dit is vaak 1 blik)
– 70 gr geconcentreerde tomatenpuree blikje
– 150 ml runderbouillon
– Boter en/of olijfolie
– 1 schep suiker
– 100 gr wortel
– 250 ml melk
Vul de saus uiteraard met wat jij lekker vindt. Ook zonder de toevoegingen is de saus lekker om te eten. Maar meer groenten kan nooit kwaad.
– Ontbijtspek
– Groene Olijven
– Courgette
– Champignons
– Geraspte kaas
1: Snipper de ui grof en snijd de knoflook fijn.
Wist jij dat:
Het middelste gedeelte uit de knoflook het gedeelte is dat de meeste stank afgeeft? In heel de knoflook zit dezelfde maak maar de sterke geur die je nog lang blijft ruiken zit in het binnenste van de knoflook. Morgen een belangrijke gesprek of date op de planning? Haal het hart van de knoflook eruit. Hier zitten namelijk de meeste zwavelverbindingen in die voor de meeste zwavelgassen zorgen. Nu we toch de tijd nemen kunnen we deze stap ook gewoon uitvoeren toch?
2: Snijd alle ingrediënten naar keuze. De ontbijtspek mag ook in kleine stukjes en de olijf kun je halveren maar heel zijn deze ook heerlijk om erdoorheen te gooien.
3: Verhit de olie en/of boter in een grote braadpan of hapjespan. Ik ben zelf altijd erg voorzichtig met de hoeveelheid. In gehakt zit zo veel vet dat je daarbij boter en olie niet nodig hebt.
4: Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak dit al roerend 5 minuten op middelmatig vuur. Zorg dat je de ui fruit in plaats van bakt.
Wist jij dat:
Je ziet vaak in een recept staan dat je een ui moet fruiten of bakken. We snappen allemaal dat dit iets anders is maar hoe doe ik het? Het verschil kun je ruiken. Zoete geur is bakken op hoog vuur, een wat zuurdere geur is fruiten op laag vuur.
5: Voeg nu de ontbijtspek en andere gewenste groentes toe en laat alles nog 10 minuten bakken zodat de groente zacht wordt.
6: Kruid het gehakt naar wens op het moment dat je geen gekruid gehakt hebt. Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Zorg ervoor dat het vocht dat uit het gehakt komt verdampt zodat het gehakt bakt en niet kookt in zijn eigen vocht. Zodra al het gehakt in de pan zit laat je het nog zeker 15 minuten doorbakken zodat het mooi goudbruin wordt. Voeg op het einde ook even de geconcentreerde tomatenpuree toe. Het is belangrijk dit goed te verwarmen om het zuur (en de giftige stoffen) eruit te bakken.
7: Voeg de rode wijn, gezeefde tomaten, melk, runderbouillon, zout en flink wat peper toe. Ikzelf vind het lekker om een grote schep suiker toe te voegen.
8: Laat de saus op een laag vuurtje pruttelen met de deksel erop. Het moet een mooie dikke saus zijn die er absoluut niet waterig uitziet.
9: Kook de pasta volgens de verpakking. Vergeet bij het serveren de kaas niet, voor mij maakt dit de pasta altijd af en ik ben teleurgesteld als ik erachter kom dit niet in huis te hebben. (Ik rijd hier nog wel extra voor naar de supermarkt!)
Het is mogelijk om de pasta in te vriezen. Helaas haalt dit de vriezer nooit omdat we er niet af kunnen blijven en we het lekker 2 dagen achter elkaar eten. Niks mis mee toch?
Eet smakelijk!
Susan is gek op lekker koken en eten. Een echte hobbykok dus. Ze deelt haar favoriete recepten graag met jou.