Wraps met gegrilde groenten
14 mei, 2024
Allergieën en diëten
mei 12, 2023
859 Weergave(s)
Steeds meer mensen volgen een glutenvrij dieet. Leven met een glutenvrij dieet is meer dan alleen de gluten uit je dagelijkse voeding halen. Je moet namelijk ook letten op gluten die verstopt zitten in producten waar je ze misschien niet verwacht. Daarnaast wil je er ook voor zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. In deze blog geven we je 8 tips om gezond te eten met coeliakie.
De meeste glutenvrije pasta’s zijn gemaakt van maismeel in combinatie met rijstmeel. Hierdoor bevatten ze nauwelijks vezels. Eigenlijk geldt hetzelfde als voor glutenvolle pasta’s, dat volkorenpasta het meest gezond is. Dit bevat namelijk de meeste vezels. Je hebt ook volkoren glutenvrije pasta.
Je kunt heel eenvoudig zien hoeveel vezels een bepaalde pastasoort bevat. Dit kun je namelijk lezen op de voedingswaardetabel op de verpakking. Voor mensen met coeliakie raden we aan om iets verder te kijken dan de pasta in de supermarkt. In natuurwinkels en specifieke glutenvrije (web)winkels vind je vaak vezelrijke glutenvrije pasta’s.
In veel glutenvrije producten wordt zetmeel gebruikt, omdat dit het product goed laat plakken. Echter kan de combinatie van zetmeel en suiker je bloedspiegel laten stijgen. Dit geeft je alvleesklier een signaal om insuline aan te maken om je bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Piekt je bloedsuiker vaak? Dan circuleert er veel insuline in je bloed. En wil jij afvallen? Dan is dit onmogelijk.
Moet de insuline in jouw lichaam heel vaak in actie komen? Dan kunnen jouw cellen langzaam doof worden voor de insuline, waardoor ze dit niet meer goed kunnen opnemen. Dit maakt het onmogelijk om af te vallen.
Dus wil jij afvallen met coeliakie? Let dan goed op met zoete glutenvrij versnaperingen uit de supermarkt. Eet er niet te veel van en kijk of je misschien zelf een gezondere variant, zonder zetmeel kan maken.
Veel mensen missen de harde korst en de geur van vers brood wanneer ze glutenvrij brood eten. De uiteindelijke smaak van het glutenvrije brood is afhankelijk van de ingrediënten, de bereiding en de verpakking. Wanneer je zelf het brood bakt, kun je het zo lekker maken als je zelf wil. Echter is glutenvrij bakken niet zo makkelijk als brood met gluten bakken. Daarom kiezen veel mensen er toch voor om glutenvrij brood in de winkel te halen. En daarbij kun je op een hoop dingen letten.
Zo kun je letten op zout, vezels en vet. Heb je coeliakie en ben je dol op brood? Dan wil je waarschijnlijk een gezondere variant, waar veel vezels in zitten en niet te veel zout en suiker. Maar wanneer je slechts een paar keer in de week een sneetje brood pakt, kun je weer hele andere keuzes maken.
Wil je weten wat er allemaal in je brood zit? Dan kun je het etiket op de verpakking lezen. Ben je op zoek naar een gezond glutenvrij brood? Dan is ten minste 6 gram vezels per 100 gram brood een goede graadmeter. Qua suiker kun je het beste een maximum aanhouden van 3 gram per 100 gram brood. Brood bevat van nature al wat suiker en bakkers voegen hier vaak extra aan toe om het gist goed zijn werk te laten doen. Een beetje suiker in het brood is dus geen probleem, dit zorgt er juist voor dat het de juiste structuur krijgt.
Voor mensen met coeliakie is onbewerkt vlees eten geen probleem. Onbewerkte vlees- en vissoorten zijn namelijk glutenvrij. Zijn ze gepaneerd of met meel bestrooid? Dan zijn ze niet meer glutenvrij. Qua vleeswaren is er de laatste jaren gelukkig veel veranderd. Steeds meer fabrikanten stappen over van tarwezetmeel naar aardappelzetmeel. Hierdoor kun je met coeliakie vrijwel alle vleeswaren gewoon eten. Soms kan er nog wel gluten in de vleeswaren zitten. Dit staat dan gewoon op de verpakking vermeld. Voorbeelden zijn sommige merken leverkaas, grillworst en gebraden gehakt.
Er zijn natuurlijk ook veel mensen met coeliakie die vegetarisch zijn. En in veel vleesvervangers zitten gluten. Lees dus goed op de verpakking of de vleesvervangers glutenvrij zijn of niet. Wanneer je een gezondere keuze wilt maken kun je bij vleesvervangers ook letten op het zoutgehalte, verzadigd vet en of er wel of geen ijzer en vitamine B12 in verwerkt is.
Je hebt veel producten die speciaal gemaakt zijn voor mensen met coeliakie. Ze zijn dus niet van nature glutenvrij, maar ze zijn nagemaakt waarbij geen gluten is gebruikt. Het nadeel van deze producten is dat er vaak veel vet, suiker en zout wordt toegevoegd en dat het weinig vezels bevat. Vet wordt vaak gebruikt om het product minder droog te maken. Suiker en zout wordt toegevoegd om de smaak te verbeteren. Op die manier krijg je zonder dat je het merkt meer suiker, zout en vet binnen.
Er zijn ook ontzettend veel producten die van nature al glutenvrij zijn. Daarom is het niet nodig om op dagelijkse basis glutenvrij gemaakte producten te eten. Probeer gewoon zo veel mogelijk producten te eten die van nature glutenvrij zijn. Denk aan verse groenten, onbewerkt vlees, rijst, aardappelen, noten, fruit etc.
Laura volgt al een aantal jaar een glutenvrij dieet. In het begin wist ze niet waar ze moest beginnen, maar tegenwoordig hoeft ze de etiketten niet eens meer te lezen. Ze deelt graag diverse tips voor een glutenvrij dieet.